In onze wijnshop en -bar in Leuven kan je elke week een selectie wijnen per glas proeven. Deze wijnen zijn ook te koop, zowel ter plaatse als via onze webshop. Graag geven we je via deze weg wat extra uitleg over deze wijntjes.

Heb je nog vragen? Spreek ons gerust aan – we helpen je met plezier verder!

BUBBELS 

FURLANI: Metodo Interrotto Rosato 

Regio: Trento, Alto Adige, Dolomieten

Druiven: op basis van Chardonnay, Pinot nero

Alcohol: 12,50%

Wijngaarden: In de wijngaard worden geen chemicaliën gebruikt, de mechanische interventies zijn minimaal. Je kan spreken van een traditionele werkwijze met innovatieve interventies. De wijngaarden bestaan vnl. uit kalksteen op ca 700 m. boven de zeespiegel.

Vinificatie: Metodo Classico, zero dossage, geen degorgement. 

Veroudering: rijping in inoxvaten nadien op fles.

Kleur: donker roze. 

Neus: frisse fruittonen.

Smaak: fruit: bosbes, bosaardbei, framboos, aangevuld met kalk- mineraliteit. Sinaasappelzeste geeft een bittertje, oranjebloesem, crèmige textuur omwille van de lies, zwakke gisttonen en frisse zuurtjes.

 

LUMILUNA: Rex Banner

Regio, Mercatello nabij Perugia

Druiven: Trebbiano en Grechetto.

Alcohol:  10 %

Wijngaarden: Wijngaarden aangeplant in 1996, met kleigrond en leem met veel fossielen. 

Vinificatie: De manuele pluk van de Trebbiano gebeurt reeds in augustus. De druiven worden ontsteeld en gekneusd en blijven 48 u op de schil rusten voor de persing. De druiven fermenteren spontaan in inox vaten. De Grechetto druif wordt pas in oktober geoogst en onmiddellijk geperst. De overgebleven most wordt gedoseerd en zorgt voor de fermentatie.

Veroudering: in fles 

Kleur: Geel.

Neus: Fruitig.

Smaak: Fris, verfijnde zuren.  

Past goed bij: Aperitief

 

WITTE WIJNEN

TENUTA SAIANO: Zero Leftovers 

Regio: Emilia Romagna, Rimini (tegen Adriatische kust) 

Druiven: Trebbiano, Grechetto Gentile en Bombino.

Alcohol:  13 %

Wijngaarden: Wijngaarden aangeplant in 1996, met kleigrond en leem met veel fossielen. 

Vinificatie: Een witte wijn gemaakt op basis van Grechetto, Trebbiano en Bombino druiven. De wijn is afkomstig uit de Valmarecchia valei. De trebbiano druiven hebben een korte schilmasseratie gehad. Er is sprake van een spontane gisting, zonder filtratie. 

Veroudering: In fles 

Kleur: Donkergeel/oranje.

Neus: Fruitig

Smaak: Mineraal, frisse zuren en toetsen van abrikoos.

Past goed bij: Schaal- en schelpdieren, blauwe kaas

LUMILUNA: Georgie

Regio: Mercatello nabij Perugia

Druiven: Trebbiano, Malvasia

Alcohol: 12% vol

Inhoud: 750ml. 

Wijngaarden: Wijngaarden bestaan vnl. uit klei en een weinige hoeveelheid kalk. In 2001 aangeplant. 

Vinificatie: 2 verschillende oogsten. De druiven worden geplukt, ontsteeld, gekneusd en geperst.

Veroudering: Cementen vaten. 

Kleur: donker geel.

Neus: geel fruit, peer en amandelen.

Smaak: sappig, kruidig en bittertje.

Past goed bij: pecorino kaas, wit vlees.

 

RODE WIJNEN

ETNELLA: Artigiano

Regio: Sicilië, Etna 

Druiven: Nerello Cappucio, Nerello Mascalese

Alcohol:  12,5 %

Wijngaarden: Wijngaarden aangeplant op de Etna, dus vulkanische ondergrond. Hoogtes variërend van 500mt tot 1000mt boven zeeniveau. 

Vinificatie: Er is sprake van een spontane gisting in staal, zonder filtratie. 

Veroudering: In fles 

Kleur: Helder rood

Neus: Mineraal, fris, rode besjes 

Smaak: Mineraal, vulkanisch en frisse zuren

Past goed bij: Aperitief, lichte pasta's met tomatensaus

IL SIGNOR KURTZ: Settantasette

Regio: Umbria, Vallupina

Druiven: Sangiovese 

Alcohol: 12,50%

Wijngaarden: zuid, zuid-westelijke oriëntatie met vnl. klei en leem, er worden geen verdelgingsmiddelen, noch kunstmest gebruikt. Preventief gebruik van Koper en sulfer.

Vinificatie: fermentatie  met een schilcontact van 10 dagen in open vaten. Eenmalige decantatie voor botteling in april 2021. Fermentatie gebeurt zondert temperatuurcontrole met druif eigen gisten. Ongefilterde, niet uitgeklaarde wijn.

Veroudering: rijping in inoxvaten.

Kleur:  rood, magenta

Neus: fruitig, mineraal

Smaak: licht halfvolle wijn met smaak van zwarte peper, veenbessen en pruimen. intens, juicy, rechtlijnig, iets nerveus. 

Past goed bij: maaltijden met kip, wit vlees en vegetarische gerechten, geschikt voor veganisten.

BARBACAN: Rosso

Regio: Lombardije, Valtelina,

Druiven: Chiavennesca

Alcohol: 12.5%

Wijngaarden: met grond van zand en leisteen. De familie bewerkt ca 7 HA, wijngaarden op steile hellingen, zonder machinale interventies. 

Vinificatie: natuurlijke fermentatie met gisten van de druiven en van het domein in open vaten en zonder temperatuurcontrole.  De wijnen zijn niet gefilterd en minimaal gesulfiteerd bij botteling.

Veroudering: inox-cementvaten, nadien op fles, groot verouderingspotentieel.

Kleur: helder donker rood.

Neus: frisse fruitige, gefumeerde, kruidige tonen.

Smaak: rood fruit, fris, kruidig, uitgerijpte tannines, medium bodied.   

Past goed bij: pizzocheri, Bresaola, Pastrami, geaffineerde kazen, koel geserveerd bij iets vollere gegrilde vis-schaaldiergerechten.

 

ROSE 

CASCINA ROERA: Cuvette Dounghette

Regio: Costigiole d’Asti

Druiven: Nebbiolo 100%

Alcohol: 14%

Inhoud: 750 ml.

Wijngaarden: De wijngaarden zijn voornamelijkl zuid-westelijke georienteerd, op een terrein van  klei en leem.

Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie. De wijnen worden niet uitgeklaard of gefilterd.

Veroudering: In cementenvaten/grote eiken vaten nadien op fles.

Kleur: Donkerrood

Neus: Kalk, rood fruit en kruidigheid

Smaak: Vlot drinkende frisse rosé. Redelijk vol, aards, kruidig en veel aardbeiden. Matige tannines, tonen van rood fruit (aalbes, zure kers) en mooie presente aardse tonen te wijten aan de jaargang.

Past goed bij: Aperitief met charcuterie, groententaart, gegrilde groenten, kipgerechten, kazen. 

 

ORANGE

CASCINA ROERA: Le Aie 

Regio: Costigiole d’Asti

Druiven: Chardonnay

Alcohol: 13.5%

Inhoud: 750 ml

Wijngaarden: tussen 20 en 25 jaar,  op een terrein van klei en zand met zuid oostelijke oriëntatie. Opbrengst van 50hl. per Ha.

Vinificatie: de druiven worden manueel geplukt in kleine manden tussen 10 en 15 september en zacht vertikaal geperst, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie in houten vaten. Schilwerking van 7 dagen. De wijnen worden niet uitgeklaard of gefilterd.

Veroudering: in houten vaten van accacia gedurende 1 jaar, nadien op fles.

Kleur: goudgeel

Neus: citrustoetsen, mineraal

Smaak: vlot drinkende frisse droge wijn, half vol, geel fruit, citrus, sinaasappel, lychie appel en peer, minerale ondersteuning, klein bittertje in de afdronk. 

Past goed bij:  gastronomisch breed inzetbaar: aperitief, Vitello tonato, Russische sla, gerookte forrel met venkel en pompelmoes, kaasschotels, raclette, visgerechten en wit vlees.