In onze wijnshop en -bar in Leuven kan je elke week een selectie wijnen per glas proeven. Deze wijnen zijn ook te koop, zowel ter plaatse als via onze webshop. Graag geven we je via deze weg wat extra uitleg over deze wijntjes.

Heb je nog vragen? Spreek ons gerust aan – we helpen je met plezier verder!

BUBBELS 

ETNELLA: Basola Bianco

Regio: Sicilië, Etna

Druiven: op basis van Carricante, Catarratto

Alcohol: 11%

Wijngaarden: In de wijngaard worden geen chemicaliën gebruikt, de mechanische interventies zijn minimaal. De wijngaarden liggen op 500 m. boven de zeespiegel, op de hellingen van de Etna. Dit is één van de meest actieve vulkanen van Europa.

Vinificatie: Metodo Ancestrale

Veroudering: In fles

Kleur: donkergeel

Neus: frisse tonen

Smaak: Mooie mineraliteit, vulkanische toetsen, leuke zuren. Op het einde een bittertje, wat zorgt voor frisheid.

 

SINE FELLE: Spumante Rosato

Regio, Toscane, tegen Firenze

Druiven: Canaiolo

Alcohol:  12 %

Wijngaarden: In de heuvels van Scandicci op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuid oostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur. 

Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle.

Veroudering: Inox, nadien op fles, 24 maanden op lie laten liggen.

Kleur: Fris rood.

Neus: Rood fruit, biscuittonen

Smaak: Fijne parel, verfijnde evenwichtige spumante, droog, sappig, kers, framboos, krokant fruit, nadien floraal, houterig, korst van brood, vervolgens een lange minerale afdronk.

Past goed bij: Aperitief, salami

 

WITTE WIJNEN

RABASCO: Cancelli Bianco

Regio: Abruzzen, Pianella

Druiven: Trebbiano

Alcohol:  12 %

Wijngaarden: Vigna Cancelli van ca 4 HA. met zuid westelijke orientatie, ligt op 40 km van de Adriatische Kust, nabij het Gran Sasso gebergte, op 450 meter boven de zeespiegel. Kenmerkend zijn de kalkrijke klei- leemgronden met aanwezigheid van fossielen. 

Vinificatie: Spontane fermentatie in open vaten met endogene gisten en korte schilwerking.

Veroudering: In polyestervaten.

Kleur: Goud geel

Neus: Mineraal, aromatische kruiden, geel fruit, floraal.

Smaak: Boomvruchten, citrus, honing, aards, mineraal, fris, droog, matig stevig. 

Past goed bij: Verse kaas, pizza, gefriteerde- gebakken- gegrilde vis, vissoep zonder tomaat.  

SPIRITO AGRICOLO: Tra pomi e pruni

Regio: Piemonte, La Morra

Druiven: Nacetta

Alcohol: 13% vol

Inhoud: 750ml. 

Wijngaarden: Wijngaarden bestaan vnl. uit klei en een weinige hoeveelheid kalk. In 2001 aangeplant. 

Vinificatie: De druiven worden geplukt, ontsteeld, gekneusd en geperst.

Veroudering: Cementen vaten. 

Kleur: donker geel.

Neus: geel fruit, peer en amandelen.

Smaak: sappig, kruidig en bittertje, redelijk vol.

Past goed bij: pecorino kaas, wit vlees.

 

RODE WIJNEN

RIBELA: Rossé

Regio: Lazio

Druiven: Cesanese, Montepulciano

Alcohol:  12 %

Wijngaarden: De wijngaard ligt op vulkanische bodem, Peperiono, bedekt door een dunne zandlaag

Vinificatie: Er is sprake van een spontane gisting in staal, zonder filtratie. 

Veroudering: In fles 

Kleur: Helder rood

Neus: Mineraal, fris, rode besjes 

Smaak: Mineraal, vulkanisch en frisse zuren

Past goed bij: varkensvlees

IL SIGNOR KURTZ: Settantasette

Regio: Umbria, Vallupina

Druiven: Sangiovese 

Alcohol: 12,50%

Wijngaarden: zuid, zuid-westelijke oriëntatie met vnl. klei en leem, er worden geen verdelgingsmiddelen, noch kunstmest gebruikt. Preventief gebruik van Koper en sulfer.

Vinificatie: fermentatie  met een schilcontact van 10 dagen in open vaten. Eenmalige decantatie voor botteling in april 2021. Fermentatie gebeurt zondert temperatuurcontrole met druif eigen gisten. Ongefilterde, niet uitgeklaarde wijn.

Veroudering: rijping in inoxvaten.

Kleur:  rood, magenta

Neus: fruitig, mineraal

Smaak: licht halfvolle wijn met smaak van zwarte peper, veenbessen en pruimen. intens, juicy, rechtlijnig, iets nerveus. 

Past goed bij: maaltijden met kip, wit vlees en vegetarische gerechten, geschikt voor veganisten.

SINE FELLE: UT Bibendum

Regio: Toscane, Firenze

Druiven: Malvasia Nera, Canaiolo, Pugnitello

Alcohol: 13.5%

Wijngaarden: In de heuvels van Scandicci op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuid oostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur. 

Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle.

Veroudering: Oude vaten van Franse eik

Kleur: helder donker rood.

Neus: frisse fruitige, gefumeerde, kruidige tonen.

Smaak: rood fruit, kruidig, aards, medium bodied.   

Past goed bij: Rood vlees

 

ROSE 

SINE FELLE: Rosato 

Regio: Toscane IGT, Scandicci, Firenze

Druiven:
Sangiovese

Alcohol:
12%

Inhoud:
750ml.

Wijngaarden:
In de heuvels van Scandicci, 80-160 meter boven de zeespiegel, op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuidoostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur.

Vinificatie:
De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle, van druiven uitsluitend afkomstig van het domein. Zowel nieuwe als oude stokken worden gebruikt. Schilwerking van 6 uren. Tijdens de winter worden de vaten  buiten gezet om de wijn uit te klaren.

Veroudering:
Inox, nadien op fles.

Kleur:
Donkerroze 

Neus:
Fruitig (rood, klein fruit), fris

Smaak:
Crispy, soepel, fruitig, mineraal, mooie frisse zuren 

Past goed bij:
Pasta, vis-vleesgerechten, charcuterieplankje

 

ORANGE

TENUTA SAIANO: Trebbiamo

Regio: Emilia Romagna, Valmarecchia (tegen Adriatische kust)

Druiven: Trebbiano

Alcohol: 13.5%

Inhoud: 750 ml

Wijngaarden: Zijn geworteld op een hoogte van ongeveer 400 meter boven de zeespiegel in sobere bodems die worden gekenmerkt door een complex van klei, arenitische kliffen en uitlopers van salenitisch krijt. Relatief jong.

Vinificatie: Korte maceratie, Spontane gisting, inheemse gisten, geen filtratie.

Veroudering: in cementen vaten gedurende 6 maand, nadien op fles.

Kleur: goudgeel

Neus: boomfruit, mineraal

Smaak: vlot drinkende frisse droge wijn, half vol, geel fruit, citrus, sinaasappel, abrikoos, minerale ondersteuning.

Past goed bij:  Kip, charcuterie, sterke kazen