In onze wijnshop en -bar in Leuven kan je elke week een selectie wijnen per glas proeven. Deze wijnen zijn ook te koop, zowel ter plaatse als via onze webshop. Graag geven we je via deze weg wat extra uitleg over deze wijntjes.
Heb je nog vragen? Spreek ons gerust aan – we helpen je met plezier verder!
BUBBELS
ETNELLA: Basola Bianco
Regio: Sicilië, Etna
Druiven: op basis van Carricante, Catarratto
Alcohol: 11%
Wijngaarden: In de wijngaard worden geen chemicaliën gebruikt, de mechanische interventies zijn minimaal. De wijngaarden liggen op 500 m. boven de zeespiegel, op de hellingen van de Etna. Dit is één van de meest actieve vulkanen van Europa.
Vinificatie: Metodo Ancestrale
Veroudering: In fles
Kleur: donkergeel
Neus: frisse tonen
Smaak: Mooie mineraliteit, vulkanische toetsen, leuke zuren. Op het einde een bittertje, wat zorgt voor frisheid.
SINE FELLE: Spumante Rosato
Regio, Toscane, tegen Firenze
Druiven: Canaiolo
Alcohol: 12 %
Wijngaarden: In de heuvels van Scandicci op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuid oostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur.
Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle.
Veroudering: Inox, nadien op fles, 24 maanden op lie laten liggen.
Kleur: Fris rood.
Neus: Rood fruit, biscuittonen
Smaak: Fijne parel, verfijnde evenwichtige spumante, droog, sappig, kers, framboos, krokant fruit, nadien floraal, houterig, korst van brood, vervolgens een lange minerale afdronk.
Past goed bij: Aperitief, salami
WITTE WIJNEN
RABASCO: Cancelli Bianco
Regio: Abruzzen, Pianella
Druiven: Trebbiano
Alcohol: 12 %
Wijngaarden: Vigna Cancelli van ca 4 HA. met zuid westelijke orientatie, ligt op 40 km van de Adriatische Kust, nabij het Gran Sasso gebergte, op 450 meter boven de zeespiegel. Kenmerkend zijn de kalkrijke klei- leemgronden met aanwezigheid van fossielen.
Vinificatie: Spontane fermentatie in open vaten met endogene gisten en korte schilwerking.
Veroudering: In polyestervaten.
Kleur: Goud geel
Neus: Mineraal, aromatische kruiden, geel fruit, floraal.
Smaak: Boomvruchten, citrus, honing, aards, mineraal, fris, droog, matig stevig.
Past goed bij: Verse kaas, pizza, gefriteerde- gebakken- gegrilde vis, vissoep zonder tomaat.
SPIRITO AGRICOLO: Tra pomi e pruni
Regio: Piemonte, La Morra
Druiven: Nacetta
Alcohol: 13% vol
Inhoud: 750ml.
Wijngaarden: Wijngaarden bestaan vnl. uit klei en een weinige hoeveelheid kalk. In 2001 aangeplant.
Vinificatie: De druiven worden geplukt, ontsteeld, gekneusd en geperst.
Veroudering: Cementen vaten.
Kleur: donker geel.
Neus: geel fruit, peer en amandelen.
Smaak: sappig, kruidig en bittertje, redelijk vol.
Past goed bij: pecorino kaas, wit vlees.
RODE WIJNEN
RIBELA: Rossé
Regio: Lazio
Druiven: Cesanese, Montepulciano
Alcohol: 12 %
Wijngaarden: De wijngaard ligt op vulkanische bodem, Peperiono, bedekt door een dunne zandlaag
Vinificatie: Er is sprake van een spontane gisting in staal, zonder filtratie.
Veroudering: In fles
Kleur: Helder rood
Neus: Mineraal, fris, rode besjes
Smaak: Mineraal, vulkanisch en frisse zuren
Past goed bij: varkensvlees
IL SIGNOR KURTZ: Settantasette
Regio: Umbria, Vallupina
Druiven: Sangiovese
Alcohol: 12,50%
Wijngaarden: zuid, zuid-westelijke oriëntatie met vnl. klei en leem, er worden geen verdelgingsmiddelen, noch kunstmest gebruikt. Preventief gebruik van Koper en sulfer.
Vinificatie: fermentatie met een schilcontact van 10 dagen in open vaten. Eenmalige decantatie voor botteling in april 2021. Fermentatie gebeurt zondert temperatuurcontrole met druif eigen gisten. Ongefilterde, niet uitgeklaarde wijn.
Veroudering: rijping in inoxvaten.
Kleur: rood, magenta
Neus: fruitig, mineraal
Smaak: licht halfvolle wijn met smaak van zwarte peper, veenbessen en pruimen. intens, juicy, rechtlijnig, iets nerveus.
Past goed bij: maaltijden met kip, wit vlees en vegetarische gerechten, geschikt voor veganisten.
SINE FELLE: UT Bibendum
Regio: Toscane, Firenze
Druiven: Malvasia Nera, Canaiolo, Pugnitello
Alcohol: 13.5%
Wijngaarden: In de heuvels van Scandicci op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuid oostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur.
Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle.
Veroudering: Oude vaten van Franse eik
Kleur: helder donker rood.
Neus: frisse fruitige, gefumeerde, kruidige tonen.
Smaak: rood fruit, kruidig, aards, medium bodied.
Past goed bij: Rood vlees
ROSE
SINE FELLE: Rosato
Regio: Toscane IGT, Scandicci, Firenze
Druiven: Sangiovese
Alcohol: 12%
Inhoud: 750ml.
Wijngaarden: In de heuvels van Scandicci, 80-160 meter boven de zeespiegel, op een terrein bestaande uit klei, zand en leem in gelijke proporties met aanwezigheid van fossielen. Wijngaard met microklimaat, met zuidoostelijke expositie. De grond wordt biodynamisch bewerkt, met aandacht en respect voor het evenwicht in de natuur.
Vinificatie: De druiven worden manueel geplukt in kleine manden, er worden slechts endogene gisten gebruikt voor een natuurlijke fermentatie, zonder temperatuur controle, van druiven uitsluitend afkomstig van het domein. Zowel nieuwe als oude stokken worden gebruikt. Schilwerking van 6 uren. Tijdens de winter worden de vaten buiten gezet om de wijn uit te klaren.
Veroudering: Inox, nadien op fles.
Kleur: Donkerroze
Neus: Fruitig (rood, klein fruit), fris
Smaak: Crispy, soepel, fruitig, mineraal, mooie frisse zuren
Past goed bij: Pasta, vis-vleesgerechten, charcuterieplankje
ORANGE
TENUTA SAIANO: Trebbiamo
Regio: Emilia Romagna, Valmarecchia (tegen Adriatische kust)
Druiven: Trebbiano
Alcohol: 13.5%
Inhoud: 750 ml
Wijngaarden: Zijn geworteld op een hoogte van ongeveer 400 meter boven de zeespiegel in sobere bodems die worden gekenmerkt door een complex van klei, arenitische kliffen en uitlopers van salenitisch krijt. Relatief jong.
Vinificatie: Korte maceratie, Spontane gisting, inheemse gisten, geen filtratie.
Veroudering: in cementen vaten gedurende 6 maand, nadien op fles.
Kleur: goudgeel
Neus: boomfruit, mineraal
Smaak: vlot drinkende frisse droge wijn, half vol, geel fruit, citrus, sinaasappel, abrikoos, minerale ondersteuning.
Past goed bij: Kip, charcuterie, sterke kazen